Sunday, December 30, 2012

Kiranya mata itu

Kiranya mata itu mampu meluahkan kegundahan jiwa..
Kiranya mata itu mampu menyuarakan isi hati..
Kiranya mata itu mampu menampakkan kepedihan yang tersarang..
Agar kau bisa tahu..keseluruhan yang tersirat dalam diri..
Yang hanya terpendam hanya untukmu..
Yang adakala sukar diluah..dengan kata-kata

Andainya aku jua mampu..
Membaca pandangan matamu..
   Ada kiranya cinta itu terpancar disitu..
   Ada kiranya kasih sayang itu ikhlas seadanya..
   Ada kiranya segalanya itu indah nyata..
   Atau..
   Ada kiranya aku yang hanya menari di pentas dunia yang penuh dusta.

Kasihilah aku..kerana aku mengasihimu sepenuh hatiku..
Sayangilah aku..kerana aku menyayangimu setulus jiwaku..
Cintailah aku..kerana aku amat menyintai dirimu seadanya aku...
Kasihanilah aku..kerana aku sebahagian dari dirimu..


Nov -Dis'12 Short Snap

Salam...
Lamanya tidak menulis sesuatu di sini. November dan Disember 2012 banyak aktiviti. Training di Kemaman..balik..terus fly ke KL jumpa dear hubby wink wink ;-) Tak lama pun 2-3hari je..itu pun dah mengganggu schedule kerja hubby..so sorry abang!

Habis training di Kemaman..another training in the corner. Drive away to Jeli for Training the trainer (1 Citizen Program).. There is an exam for the trainer to complete..aiyooo! Serious nervous gila sebab dah lama xexam ahaha. Study hard la malam tu..subuh pun bangun buat exercise..alhamdulillah lulus untuk jadi trainer. So kena apply this training kat workplace nanti..

Hubby balik kampung after habis training.. Nothing much to do..ujan sepanjang minggu. Banyak masa abiskan kat rumah je..kambing pun xsempat nak keluar ehehe. Sejuk gedi..!

End of Dis'12..tetiba abah ajak dtg tukar tayar kat KL..aiyoooo! Dapat la jumpa hubby sekejap..meneroka 15hentian dari Telok Gadong ke KL Central dgn komuter..utk yg tersayang! Dah ganggu schedule abg lagi..Hope everything gonna be fine abang..!

Wasalam....


Wednesday, December 12, 2012

12-12-12 ~ Hari ketiga pemergianmu


Pernah dirimu mengingatkan diri ini..
Jangan pernah curigai cinta dirimu..
Jangan berjanji..kelak kau tidak tepati..
Masih kedengaran segalanya..

      Diri ini akan terus mencuba..
      Diri ini juga akan cuba kotakan segalanya..
      Walau sudah tentu ada kekurangan..
      Yang bakal dinilai..

Oleh itu..pesan ku,
Janganlah dirimu jua berjanji...kelak tidak kau tepati..
Diri ini tidak akan bersuara lagi..
Terkesan di hati..
Pinta hati..
Jangan pernah mengajar diri ini..
Untuk terus hidup tanpa segalanya tentangmu...
Bimbang keterbiasaan menjadi peneman setia..
Membuat diri ini kembali terleka..
Seperti kisah terdahulu...


Lots of love
~ Suesephia

Sunday, December 9, 2012

Selamat Berangkat

9hb Disember 2012..
Selamat berangkat wahai kekasih hati.

Semoga tidak akan pernah melupakan diri ini..
Semoga segala impian bakal diraih megah..
Semoga segalanya akan menjadi mudah..

Doaku untukmu..
Agar hati-hati kita tidak akan pernah berubah.

Lots of love;
~ Suesephia

Saturday, December 8, 2012

Semoga Kau Rasakan Cinta Itu

Salam..
There is a story..which will be part of our journey of love..of course will be keep in our memory till our last breath.

It is hard for me to say it out..but i did it through my email..just to make it clear.

Remember this quote ;
'Love is not somethings for us just to say but it comes in full package. Sacrifice is t most on the list. Once U overcome it , the rest is just like eating a peanuts.'

It is easy to say..but it's so hard to face it..yet to.do it.

I did realize something..when i read this;
Allah doesn't give you the people you want.
He gives u the people u need..to help u..to hurt u..to love u..to make u cry..
Allah gives u everything perfectly..to make u feel like u are everything!
»so u are the person that send by Allah for me..

Bukan untuk meminta lebih dari sepatutnya..
Bila terlalu berharap.. takut akan kehilangan..Bimbang akan dipinggirkan..
Bila hati bisa berubah tanpa isyarat.
Rasakanlah cinta itu..

~ suesephia

Monday, November 26, 2012

Harapan

'Harapan..
Harapan menjadi layu...
Ingin ku bahgia..bersama
Menuju impian masa kita..'
Betul ke lirik lagu yg sue tulis semula ni?

Hmm..macam ni lah nasib bila memilih hidup begini.. Walau bukan pinta atau doa kita, tapi tlh tersurat begitu..takdir yg Dia telah berikan. Terima atau tidak..hanya redha dan pasrah dgn ketentuanNya!

Tapi kenapa aku..yang dipilih utk melaluinya?
Tabah kah aku?
Sekuat mana kah kesabaran aku ini?
Aku sendiri tidak pernah tahu!

Wednesday, November 21, 2012

Sayang orang yang sayang kita.. !

Post ini sue tulis dlm bulan Ramadhan tahun 2012..tapi knp belum post kat blog..sue pun xpasti kenapa. Harini sue post kan jugak..

Salam Ramadhan 15..
Alhamdulillah masih diberi ruang untuk bernafas dan menunaikan ibadah puasa..amin. Sahur pagi ni lupa nak set alarm kat hp..nasib baik pling mata terbukak je..jam 4.10pg..alhamdulillah.. Urut dada jap hehe.

Hmm..kenapa tajuk entry macam tu?..mesti ada yg tak kena kannnn hehe. Takdalah..i did talk through my experience. Kita perlu sayang orang yang sayang kita..BUKAN ORANG YANG KITA SAYANG. Sebab orang yang kita sayang belum tentu akan sayang kita..betul tak??

Berkait rapat dengan memilih pasangan hidup, orang yang sayang kita akan menerima diri kita seadanya kita..cuba melengkapi kekurangan kita. Menyayangi dan mencintai kita sepenuh hati, dah tentu 100% atau mungkin lebih ;-). Cuba membahagiakan kita dengan pelbagai cara..tak kira apa saja & secara automatik kita pun akan bahagia.

Dari kita memilih orang yang kita sayang...mungkin dia terpaksa menerima kita dan ketidaksempurnaan kita..dah tentu ungkitan akan kedengaran..panas je telinga. Memberi kasih sayang bagai melepaskan batuk ditangga je sebab dia tahu kita sayang dia..so boleh take advantage hokkay..sedih! Kita nak bersuara pun payah..sebab kita dipandang kecil disudut mata dia..apa2 pun sayangi lah insan yg menyayagi diri kita.

#i love both of you!

Hari Ini Vs Hari Mendatang

Hari ini, aku menulis lagi..
Hari ini, aku bangkit lagi..
Dengan penuh pengharapan..
Dengan penuh kesabaran..
Melihat kegembiranmu..tanpa aku
Mendengarkan keceriaanmu..tanpa aku
Semoga semua keindahan itu milik mu..
Selamanya..itu doa ku.
  
   Tersuratnya...
   Senyuman terukir diwajahku
   Cuba lari dari kenyataan
   Mencuba untuk tidak merasa beban
   Mencuba untuk bangkit tanpa sakit
   Agar segalanya nampak sempurna
   Di mata yang menilai..
  
   Tersiratnya..
   Hati ini luluh..terkilan..
   Bilamana tidak tahu dimana aku..
   Kaku.. Kosong.. Sepi.. tanpamu..
   Hanya Dia yang tahu..
  
Terkadang aku tertanya..
Tertelankah semua kepahitan..
Mampukah sayang kita berpanjangan..
Inikah harapan yang dicari..
Inikah bahagia aku?

(Suesephia_18/11/2012)

=============== || ===============

Hari mendatang tanpa diundang
Perginya tanpa dilarang
Tapi kasih sayang Ayang kekal 
Bersamanya penuh cekal

   Tidak pernah ada kegusaran
   Tiada pula penyesalan
   Kita hadapi bersama hari
   Kita tempuhi tanpa rasa rugi

Apa kita cari dalam penghidupan
Apa mahunya kita dalam harian
Kemana arahnya penghidupan
Kemana tuju harinya ?

   Hidup sekali 
   Matipun sekali
   Siapa tentukan
   Siapa peruntukan ?

Percayalah pada kata hati
Hanya ALLAH swt memberi
Tiada yang semulia indahnya pemberi
Jika kita tahu menghargai

   Apa kehidupan tanpa cinta
   Apa ertinya hari berlalu tanpa dicinta
   Biarlah Tuhan menentu segala 
   Kerana kita hanyalah makhlukNya

(Raida_18/11/2012)


Saturday, November 17, 2012

Biarlah

Tiada foto untuk menggambarkannya,
Tiada kata untuk dicoret meluahkannya,

Biarlah kerdipan mata ini merakam segalanya..
Menyimpan segala rahsia
Setiap riak wajahmu..
Setiap kenangan itu..
Setiap sentuhanmu..
Setiap.. apa saja tentangmu..

Agar ia mampu menjadi memori terindah..
Untuk aku terus melangkah..
Menongkah kehidupan mendatang..

Biarlah suara hati ini berbicara..
Tentang cerita disebalik setiap rakaman cinta..
Biarlah degupan jantung ini..
Menjadi nada lagu cerita cinta ini..
Biarlah..!

17/11/12, 6.30pm.

Friday, November 9, 2012

Segalanya..semuanya

Sesungguhnya adakala..
Aku xmampu sembunyikan perasaan sayang aku pada dia..
Rindu aku pada belaiannya..
Cinta aku untuk dirinya..
Segalanya..semuanya!

Airmata aku tdk mampu utk menutup semuanya..Sendu aku tidak mampu mengubati lara..
Jauh dari dia membuatkan aku derita..
Menjeruk rasa..menahan gelodak jiwa bergelora.

Sesungguhnya..
Adakala aku tak mampu mengatasi..
Segalanya..semuanya!
Ya Allah..peliharalah dia untuk ku!
Kerana aku tidak mampu menahan..
Segalanya..semuanya!

Sunday, November 4, 2012

Doaku Untukmu Sayang

Kau mahu apa..pasti kan ku beri..
Kau minta apa..akan ku turuti..
Walau harus aku terlelah dan letih..
Ini demi kamu..sayang..

Aku tak akan berhenti..menemani & menyayangimu..
Hingga matahari tak terbit lagi.
Bahkan bila aku mati..ku kan berdoa pada Ilahi..
Untuk satukan kami..di syurga nanti..

Tahukah engkau apa yang ku minta..
Di setiap doa sepanjang hariku..
Tuhan tolong aku...tolong jaga dia..
Tuhan aku sayang...dia!
~ wali band ~

Satu melodi yg cukup mendayu..dengan lirik kata yg amat menyentuh hati..menusuk kalbu.
Memperlihatkan betapa ikhlas kasih dan cinta pada seseorang.. Mengharapkan kasih sayang yg bina kekal selamanya.. memberi tanpa mengharap balasan sehingga ke akhir hayatnya.

Tidak mampu sendiri menjaga kesayangannya..lantas mengharapkan Tuhan memelihara kekasih hati hingga ke akhirnya..

Buat kekasih hati...hayatilah!

Saturday, November 3, 2012

DIMANA KAH AKU

Aku perlu menulis..
Agar hati ini kembali tenang..
Terima kasih ya Allah...

Satu pengakuan..
Disaat hati diberi sepenuhnya
Disaat cinta dipagar hanya untuknya
Disaat jiwa bergelora hanya padanya

Jantung berirama laju
Mata bergenang sayu
Dimanakah aku disudut hatimu..?
Bilamana hati itu pernah berubah
Satu ketika dulu..

Disaat aku hilang dlm mencari siapa diri..
Disaat aku mencuba untuk bangun sendiri
Disaat aku cuba untuk cuba bernafas sendiri..
Aku perlukan ruang itu..


Aidil Adha 2012

Salam...lama betul xmenulis. Raya dah berlalu..kami beraya di kampung abah..tahun ni balik Johor-Segamat-Ulu Tiram-Yong Peng dan last sekali balik..kami ke Terengganu.

Penat sangat tapi..best la. Lama xjumpa sedara mara belah sana..almost 5years xbalik sana. Hmm..melawat kebun aruah yai (atok)..pokok duriannya berbuah tapi xda yang gugur..lopong je lah ehehe. Insya allah..ada rezeki balik lagi nanti.

Friday, September 28, 2012

Sihat..Cergas (Macam iklan milo pulak :)

Assalamualaikum...

Salam untuk semua..
Sue dalam progress nak turunkan berat badan sikit demi sikit..
Doakan berhasil ya..
Janganlah jadi angan2 mat jenin pulak huuwaaa tensi betul..

Dalam menghadapi kehidupan..Kita mesti nakkan badan kita sihat.. cergas.. Tak mo ada penyakit yang melarat..dulu pernah kena ditect ada darah tinggi.. Now on dah beransur okay tapiii..berat nak kena jaga jugak.. So, kena mula dari akar umbi..jaga berat badan dulu untuk elakkan semua penyakit2 tu..insya Allah.

To my soul mate..
I will write to you every day..i will..insya Allah...
Whether you read it, reply it or forgot to read it..
I will write to you..

If let say..
One day u haven't receive any email from me..
That's mean..i'm not here anymore.





Tuesday, September 25, 2012

1825 hari


25hb September 2012

Dengan nama Allah lagi maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..

Benarkan aku berbicara..
Agar bisa hati ini reda..dan redha..

Sepotong demi sepotong..
Kisah demi kisah..
1825 hari meniti..
Menyusur halus ke ruang sanubari
Umpama belati yang menghiris hati..

1825 hari yang lalu..
Betapa zalimnya aku,
Mengakhirinya.. tanpa lambaian
Menoktahkan segalanya..tanpa tanda
Menidakkan..segala kebenaran
Menguncikan cinta yang lama terpendam..
Air mata menitis lagi..

1825 hari yang kau lalui.. 
Betapa kau hanyut..dalam kesengsaraan
Mengharapkan cinta yang padamu mungkin padam
Cuba membenci diriku.. mungkin
Kerana membuatkan dirimu punah
Dalam terang cahaya kehidupan..
Alam  menyaksikan hilangnya satu pedoman

Aku sedar..tapi aku berdiam

Maafkan aku..
Aku perlukan masa..
Untuk bangkit bertatih ..dari rebah
Rebah yang terlalu parah
Sehingga kekadang aku tak mampu menghadapinya
Hanya berserah kepada Dia yang Esa..
Berjalan selagi terdaya..
Meniti 1825 hari mendatang..tanpamu!
Bukan tidak mahu berpaling..
Tapi hati ini batu!

Dalam mengharungi 1825 hari tanpa mu..
Ada tangan yang menghulur..
Ada cinta yang bertabur..
Tapi aku kaku...beku !
Kerana kehebatan kasih sayang mu..
Kerana tiada yang mampu menandingi dirimu..
Yang pernah ku rasa seketika dulu..
Yang mampu melihat kepedihan aku
Yang mampu merasa ketulusan aku
Yang pernah melihat hati ini hancur
Yang mampu mendengar hati ini berbisik..
Walau tanpa suara..


Dalam mengharungi 1825hari keperihan tanpa aku..
Rupa-rupanya..
Ada cahaya di satu sudut untukmu..
Ada tali yang menarik dirimu
Ada tangan yang menghulur kasih

Ada hati yang diberikan kepadamu
Ada rindu yang bersambut...
Ada kepedihan terubat..
Ada luka berbalut
Hadirnya sebagai pelengkap kehidupanmu..

Maafkan aku..
Jemari ini bergetar..
Jantung ini seakan berhenti berdegup..
Nafas aku bagai tercungap..
Kerdipan mata ini terhenti..


Seandainya cahaya itu mampu menerangi hidupmu..
Seandainya tali itu mampu menarikmu dari kelesuan
Seandainya tangan itu mampu menghulurkan telus kasih untukmu
Seandainya hati itu akan mampu menenangkan dirimu
Seandainya rindu itu mampu mengubati lelahmu..
Seandainya pedih dan luka itu bakal sembuh..
...Lupakan lah aku
...Aku yang pernah hadir 1825hari yang lalu
...Bukan mudah untuk dikenang
...Aku akan cuba bangkit kembali
...Bersama cintamu
...Bersama kisah cinta ini

Aku sujud syukur kehadrat Mu Ya Allah..
Hadirnya dia untuk mu
Kerana kegagalan aku...
Kerana kelewatanku..
Hadir disaat dirimu memerlukan aku..

Aku...
Mengukirkan segalanya disini..

Dikala mata melahirkan rasa..
Melalui titis mutiara..
Agar keredhaan tersemat di hati...
Maafkanlah aku ~

Wednesday, September 19, 2012

Bahagia dicari..menanti.

Salam..hmm bahagia je rasa dgn kehidupan sekarang..alhamdulillah.

Kakak
Wow..she was 5th already..dah cerdik.. Banyak improvement dari segi pembelajaran kat school dan juga kat rumah. Improvement kat school bagus sangat..tapi kat rumah adduhai laaa. Merajuk nombor satu..remote astro dia aja yang empunya..selalu berebut dgn maktok..kalau time baik bole je tukar2 channel bila iklan tapi time angin..abaikan je la hasrat nak tukar channel tu. Manja yg amat dengan atok takleh nak kata huhu..

Hubby
Alhamdulillah..so far so good. Relation dgn family ok..dengan anak pun ok. Full of respect and love..and reaponsibilty. Always put both of us as his first priority..but he is quite busy with his career when he was in KL. Yet still contact me every day

However...i did realize that should be both of them ni..anak & hubby macam tak cukup kasih sayang pun ada. Masing2 nak perhatian lebih dari mamy yang sorang ni. Kakak seems not in good mood when mamy with abah...addooi. She will create something to attract my attention.
Hubby pulak like tak cukup masa selalu..because we did spend our precious time only in the week end.

To both my little kakak and my dear hubby..
How hard it be..
How difficult to solve it..
How hot it is..
How scared to face it..
I will try my level best to be...
  a loving mummy to my little kakak..
  & a good wife to my hubby..
May Allah bless us..amin.

Terima kasih Allah..pemberian dari Mu yang tak ternilai untuk ku menyemai sisa kasih sayang yg ada di hati ini.

Monday, September 17, 2012

Sejarah Biarlah Rahsia

Salam..lama rasanya xmenulis.
Sepanjang last post..banyak perkara atau kejadian yg tak diingini berlaku.. Alhamdulillah segalanya berjaya ditempuh..walau kepahitannya masih terasa. Terima kasih Allah..tidak putus2 rahmat dah perhatian yg Kau berikan padaku..alhamdulillah...

Sejarah hidup kita..ada madu..ada jua hempedu. Biar apa pun..ia tetap sejarah. Biarlah ia disimpan rapi..jauh disudut hati.

Tak banyak utk diceritakan..
Tak elok untuk diperkatakan..
Yang tahu..tolonglah rapikan..
Yang tak tahu..usah dipersoalkan..
Biarlah rahsia...

Monday, August 13, 2012

Bukan Bidadari Syurga

I'm not a superwoman..
To fly here and there
To make all things done..
To make all problems solved..
To clear all the mess..
To be whatever you want me to be..

Saya bukan bidadari syurga..
Yang cukup sempurna sifatnya..
Yang cantik dan bercahaya wajahnya..

Saya cuma seorang wanita biasa..
Yang punya hati dan naluri yang terkadang mudah tersentuh..
Yang tidak sempurna kecantikannya..
Yang juga sangat tidak sempurna sifat..

Mungkin tidur saya yang berdengkur mengusik telinga yang mendengar..
Mungkin kata2 saya menyucuk hati yang merasa..
Mungkin masakan saya tidak menepati tunas rasa.si lidah..
Mungkin tindakan saya tidak menepati harapan..
Apa jua kemungkinan ialah dari saya..
Hamba Allah yang kurang segala-galanya..

Terima lah saya seadanya saya...
Yang sememangnya dilahirkan sebagai...
Bukan bidadari syurga.

Sunday, August 5, 2012

AHAD yang panas..

Salam...

Pagi-pagi lagi dah ada plan nak dibuat harini. Nak pergi melawat sahabat yang lepas operate semalam..beli barang kek yg customer oder..service kereta..ambil kotak kek dengan member lama sebab dia nak tunang weewit! Harap2 semua dapat dilaksanakan hari ni..insya Allah.

Pertama sekali menuju ke KBMC..touching moment, serius! Tak dapat nak tahan air mata..sepatutnya kena tunjuk ketabahan supaya org yg sakit btambah kuat tapi sebaliknya sue yg berjurai2..ya Tuhan. Mengadu sahabat sue...derita sakit yang ditanggung.. Ya lah kan..kiya selalu gelak ketawa..sihat..tapi bila tengok sahabat kita dlm keadaan mcm tu..kita sedih.. Fullstop..nak.nanges! Lama jugak sue lat situ...melayan anak dia..si muaz. Semoga Allah memelihara mu sahabat..amin.

Keluar dari KBMC..mencari hala tuju ke kedai kek. Jalan jam sangat..kereta dah start buat hal. Bila berenti..jalan jam..aircond panas addehh. Dah la cuaca mmg panas..panas hati. Tak jadi ke kedai kek bila tgk meter temperature makin naik errrrr..kena kanselkan niat ni. Berenti kat Esso check air..makin kurang..aisshh. Tambah air..x on aircond then drive cari workshop.

Buka sana sini..kata itu tokey thermostat kereta bocor so air keluar sikit2. So nak cari thermostat tu yang payah addoii..ni dah pukul 4.10ptg ni. Nasib baik la mak ada & she will prepare everything..thanks mak! Entah pkl berapa la balik nih huhu.. Be good kakak kat rumah..mamy tengah baiki kereta..ok.


Doakan Dia

Salam Ramadhan 16...

Alhamdulillah dah 16 hari puasa ya. Dalam pada dok gembira ngan jualan biskut raya dan kek sue. Ada sesuatu yang mengganggu fikiran sebenarnya.

Sahabat baik sue..harini sedang menahan sakit selepas mengalami 2 pembedahan Allahuakbar...

Kami berdua ditugaskan bersama untuk menguruskan satu pusat komputer..membuat program bersama orang kampung dan sebagainya bermula tahun 2010.. Baru 2tahun kami kenal..tapi banyak yg dah kami lalui bersama. Suka duka...selisih pendapat..berkongsi cerita peribadi..keluarga dan apa saja kesulitan dan kebahagiaan..kita kongsi.

Malangnya dalam seminggu puasa yang lalu..dia mengalami masalah di usus kecil yg mana menyebabkan ususnya perlu dipotong dan ada ketumbuhan juga disitu. Malam selepas operation tu jugak sue angkut mak & anak pergi melawat. Lepas tu, sue selalu bertanya khabar thru sms pada suami dia..alhamdulillah beransur sihat, cuma perlu pergi cuci atau buat dressing pada luka jahitan.

Tapi semalam tergerak hati nak call dia..rupa2 nya perlu dibedah kali kedua kerana ada cecair dalam badan dikhuatiri masuk ke bahagian atas badan..paru2 dan sebagainya. Ya Allah..terkejut sue..kat office jugak dah berlinang air mata..

Ya Allah..selamatkanlah sahabat ku. Kurangkanlah penderitaan yg dia tanggung..sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mengasihani..Maha Pengampun dan lagi Maha Penyayang..amiin

Harini sue akan pergi melawat dia..insya Allah sue update nanti...Doakan lah dia..!


Saturday, August 4, 2012

Terus Melangkah

Salam 15 Ramadhan...

Mesti semua orang suka menunggu waktu buka puasa kan. Yang ke bazar ramadhannya.. Yg masak sendirinya hehe..tak kira apa saja juadah kita pada hari ini..itu lah rezeki yang Allah hantarkan untuk kita..alhamdulillah.

Walau apa jua rintangan dan halangan yang kita perlu tempuh pada hari ini..bersyukurlah kerana Allah masih mahu melihat kita sebagai hambanya dari Dia terus melupakan kita..insya Allah.

Semoga Allah memberi peluang untuk melangkah ke hari esok..amin.


Friday, August 3, 2012

Berumur..sensitif ?

Salam 14 Ramadhan..

Harini terasa nak menulis lagi. Ada sesuatu yang bermain dalam fikiran tentang sesuatu peristiwa pagi tadi..err sebenarnya semalam. Hmm..pernah dengar tak kata orang, orang yang dah berumur bila sampai satu tahap tu dia akan jadi more sensitif dan macam budak2 balik. Pernah dengar tak?

Faham sangat..bila kita dah berumur (tak leh sebut tua nanti kecik hati pulak huhu), kita akan jadi more sensitive dlam apa jua keadaan. Even sometimes, benda yang kecil pun akan kita perbesarkan..atau benda yang tak sepatutnya pun boleh jadi isu besar. Sebaliknya isu yang besar tu, kita tak ambil kisah pun atau pun laagi jadi besar. 

Sebenarnya, masa kita muda, kita dah aware dengan isu ni dan kalau boleh kita takmau benda ni mengganggu life masa tua kita dan kita akan cuba untuk tidak terlalu sensitif. Tapi kenapa bila umur kita dah meningkat..kita seakan-akan lupa dan realitinya perkara ni berlaku juga pada kita ?

Pendapat sue la, sebenarnya ia adalah fitrah kejadian manusia yang Allah kurniakan. Mungkin semasa kita bayi, orang dewasa akan beri sepenuh perhatian pada kita kan. So, bila di usia remaja, kita tak banyak fikirkan tentang perasaan orang lain..fokus kita hanya kepada kepentingan diri sendiri. Jadi apabila kita dah menganjak dewasa atau tua..maka kita cuba meraih  perhatian orang yang ada di sekitar kita dan pada masa ini lah tahap sensitiviti kita akan jadi lebih tinggi. 

Masa ini lah kita mudah terasa, mudah tersentuh atau kecil hati dengan apa saja orang-orang di sekitar kita lakukan atau perkatakan. kalau orang bangkang pendapat kita, lagilah kacau bilau. Mungkin pada masa ini juga, kita pun dah ada teman seiring sejalan huhu..penyakit darah tinggi, kencing manis, jantung, dan sebagainya..Nau'zubillah. Oleh itu, kita lebih perlukan perhatian, kasih sayang dan juga gurauan. Mungkin hanya untuk 'release' atau rasa lega dan selesakan diri kita.Itu pendapat sue :)

Apa-apa pun kita bakal melalui fasa yang sama jugak satu hari nanti. Sama-sama lah kita saling ingat mengingati, insya Allah. 

Tak semestinya sesuatu perkara yang kita anggap kecil tu nampak kecil pada orang lain.. mungkin kecil bagi kita, tapi besar pada anggapan orang lain.. Apa pun kekurangan kita sesama manusia, sebenarnya kita saling melengkapi :)

P/s : selamat berbuka puasa semua :)

Iftar

Salam Ramadhan..
Semalam ada iftar bersama rakan sekerja area Tumpat & Bachok. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar.

Sempat jugak siapkan sedikit buah tangan untuk share dgn kawan2, alhamdulillah. Dah reti baking je kann..sambil2 siapkan oder..lebihkan adunan untuk malam ni.

Alhamdulillah..ada juga kawan2 yg beli raya cookies dengan sue. Terima kasih buat sahabat2..selalu support. Thanks..mmuahh (ala2 gedik hihi).


Thursday, August 2, 2012

Published with Blogger-droid v2.0.6

Eh eh..datang balik. Bukan apa..teruja sangat nih bila ternampak kat post yang abang besar kita yang pemes tu encek Ben Ashaari. Rupaya ada aplikasi dalam droid ya..jakun betul sue ni kan..hahaha. Nasib baik nampak perkataan 'Published with Blogger-droid v2.0.6' last sekali dalam post encen Ben..haaa terus install di hening subuh sunyi ni ahahaha.. senang ler nanti kan. Orang lain mesti dah lama tau kan... lambat campur lembab betul sue ni keh keh. Maapkan lah saya ehehe...



Eh nak dekat pukui 7pagi dah ni.. nak g dapur minum susu ehhhh..posa! Nak g dapuq buat susu anak jap ekeke.. Bangun oiiii, semayang subuh. Mandi siap2 nak p keja..ok babaiiiii !

Salam Ramadhan

Adduhhh..dah Ramadhan ke berapa ni baru lah nak mencoret sesuatu dalam blog. 

Alhamdulillah, sejak bergelar isteri kembali.. banyak perkara2 baru yang perlu diperbaiki dan difahami sama2. Terima kasih kepada encik suami yang sangat memahami dan suka sangat melayan kerenah puan isteri yang banyak songeh ni hihi..dan juga melayan kerenah anak yang laaagi banyak songeh nya haha.

Sempat menyambut Ramadhan seminggu bersama hubby..alhamdulillah.. Walaupun berkejar kesana sini, akhirnya sempat jugak hubby balik menyambut puasa. Hmm..ini dah sibuk kembali sampailah 9hb Ogos nanti baru lah dapat bertentang mata.insya Allah. 

Sepanjang bulan puasa..sue menyibukkan diri dengan himpunan biskut2 raya hehe...walaupun dah kena warning dengan hubby xpayah sibuk2 buat biskut macam tahun lepas (takmo dikenang..penat yang amatttt). Tapi..tahun ni buat tak banyak..ala kadar saja mengikut kemampuan. Errrrr..maksudnya tak pulun bettoi2 laaa haha.  Boleh tengok raya cookies sue di Sufe Home Recipe yea..sempat lagikkk promote hihi.

Tahun lepas tidur 2jam je.. Office hour dari 9pagi-5ptg..then balik tunggu berbuka. After buka puasa start dahh kong kang tung tang kat dapur sampai pukul 4pagi.. orang lain bangun sahur, sue sambung tidur. Tepat 6pagi dah bangun dah..(tu pun sebab anak dah bangun keh keh)..siap2 anak g school then sue pulak ke office. Mata usah dikenang..retak seribu hehehe.

'Insya Allah abang, tahun ni ayang buat secukup dan sekadarnya saja. Alhamdulillah tak penat pun. Tempahan kek pun tak pulun semua..secukup rasa je hehe.' Bukannya apa, dah memang jenis tak reti dok diam ini lah dia. Teruk sangat buat raya cookies last year sampai blood pressure tinggi melangit aiyoooo..so tahun ni a bit relax, sempat berterawih lagi alhamdulillah.

Sekian dulu entry di subuh hari.. nak g solat subuh..assalamualaikum !

Tuesday, April 3, 2012

Chenta Hati Saya

Syukur Alhamdulillah..di atas nikmat dan kurniaan Allah.

Harini nak story mory morning glory masa kami bertiga bercuti..the best ever holiday dengan encek suamii dan little kakak after 5years. Waa sungguh lama..jangan ditanya kenapa ehehe..it's an untold story..maleh nak bukak diari lama :)

Kami decide nak bercuti di Villa Danialla Beach Resort..ianya terletak di Tok Bali, Kelantan. Spa2 nak lari dari kesibukan kota..mai la dok sini. Macam tiba di sebuah pulau yang indah jee...ayat xbuleh blah ahaha. Enyry kali tersangat banyak gambar ya anak2 sekalian.. mula2 share gambar2 kami dulu ahaha..yang eksklusif semua kena simpan baek2..bukan utk tontonan umum 18PL gitew ahaha..

Ada orang kutuk bila baca blog orang lain..katanya macam cerita bergambar la..apa la. Sebenarnya terpulang pada penulis dia la kan..apa dia nak share @ catat dlm blog dia..dia punya kann. Okeh..jom kita survey gambar !

me and my little kakak !

Pemandangan pantai dia..bersih putih..aman damai je..hmmm


Our room tonite..weeeha !


Nak share gambar tandas dam ni..cantek & besar. Nak tido dalam ni pun buleh ahaha :)


Kami keluar cari swimming pool.. Ni dia...kolam renang untuk kanak2 riang..akhirnya mummy & abah pun sama jadi kanak2 riang jadi dugong kat dalam ni keh keh. Kolam renang dewasa pun ada..sangatlah dewasa berbikini..jadi xsesuai untuk tontonan umum kekeke :)




Dah bermandi2..little kakak dah lapor. Abah belanja kue tiaw goreng kat cafe dia yg cantik, tengok sini..sedap! sedap atau memang dah lapar tahap maksimum ke tak tau lah ehehe.



Pagi esoknya..kami survey kawasan lagi..macam YB melawat gitew!



Terjumpa tempat riadah..mummy main ping pong dengan abah..little kakak kutip bola kah kah. Siap merepek2..main betul2 la jangan bagi jatuh..ok ok ! Dia tak tau mummy & abahnya ni pemain ping pong profesional hik hik.

Jumpa lagi kandang kuda..ada la lebih kurang 5 ekor kuda dalam tu..semuanya peramah2 belaka haha. buleh le pegang2 tapi takut jugak..

Hmm..mereka lah CHENTA HATI SAYA!. Sekian sharing maring kita hari ni. Kalau nak p bercuti kat sana elok jugak..best! For me lah..mungkin orang lain..lain pulak taste nya kann. Okeh cek temah balik dulu ya.. assalamualaikum !

Saturday, March 31, 2012

Darah Tinggi

Alhamdulillah..
Diberi kelapangan dan masa kembali lagi berkongsi disini catatan hari ini untuk kenangan dan renungan hari esok..Insya Allah.

Waktu encik hubby balik baru2 ni..sibuk dia ngajak g klinik nak check kenapa period sangat lewat sedangkan bila buat PT hasilnya negatif. Hmm..malasnya nak pergi Tuhan saja yang tahu tapi ikut je la permintaan dia sebab sekali sekala je dia balik..eh ok ke gitu ahaha.

Terus ke Klinik An-Nisa.. Doktor Pakar melawat patient kat ward so nak kena tunggu lah..en hubby kata ok..kita tunggu. Sementara nak tunggu tu..gattai la pulak nak p dok atas kerusi urut yang disediakan di hujung tempat menunggu.. Hubby kata 'Hmm..pergilah nak dok atas kerusi urut tu..kakak tu bgtau Dr lambat lagi. Sempat abang nak g toilet ehehe..'. Baru ku tahu motif dia hik hik. Dengan jayanya masukkan duit RM1..dok atas tu..best !

Google gambar semata nak tunjuk..bestnya kena urut !..hampess


Tengah dok syok2 diurut oleh cik kerusi tu..tetiba ternampak seorang perempuan..nampak macam Doktor. Of coz dia doktor sebab dia pakai baju putih..alamak!! hati aku dah gundah gulana.. Mana taknya..betis aku dah le kena kepit ngan cik kerusi urut tu..macamana nak keluar..errk !! En hubby pulak lamanya berteloq dalam tandas addoooiii.. Time tu geram.. nak ketawa pun ada.. malu pun ada huk huk! nak tak nak..tarik kaki sendiri kuat2 sebab nak bangun masuk bilik Doktor kah kah..haddooiii..dasyat !

Borak2 cerita2 dengan doktor.. Doktor pun ambik BP..tet tet tet. Tetiba muka doktor tu berubah ! "Darah puan tinggi sangat ni..180/100! Saya kena tahan puan kat wad dulu..rehat. Lepas ambil ubat..rehat dalam wad dulu." Errkkk..aku terkedu..macamana BP naik tinggi sebegitu sekali..aiishh. Yang encik hubby pulak tak sampai2 lagi. Bila hubby masuk..dia pun terkujat2 dan terkulat2 bila doktor bagitau kena rest kat ward dulu. Redha je la..kata hubby !!

Apa lagi..kami berjalan berdua2 an ditemani adik nurse ke wad..ececeh ayat tak bole blah..sebab sangat terkujat ! Hasilnya..dapat la dok dalam ward tu dari pukul 5ptg sampai 8.30mlm.

Ni lah rupanya !

Setengah jam sekali..Nurse datang ambil BP..okay tak ??..hm pitam..

Hamekk kau.. Hubby takde kerja..memetik HP ambik gambar. Siap buat lawak pulak tu ngan cik nurse..katanya 'nak upload kat FB'. Hangin satu badan jek mendengarnya..huh ! So..kena makan ubat then datang balik appointment 2/4/2012.

Aku kena berubah..untuk en hubby dan my little kakak !!

Adik Lelaki Yang Putih

Alhamdulillah..syukur di atas segala rahmat dan pemberian Allah.

Teringat permintaan si anak..walaupun baru 5tahun tapi buleh buat mummynya terkujat2 macam tertelan biji durian hihi.. Kalau boleh memang mummy bagi terus tapi masalahnya belum rezeki lagi sayang kakak....

Kakak : Mummy, saya nak adik..hmm adik lelaki tau..hmm yang putih...
Mummy : Hmm..Allah belum bagi kita adik lagi kakak.. Kena banyakkan doa dan ingat Allah selalu. Tu la kakak kena selalu sembahyang..minta doa dengan Allah.
Kakak : Ooo..gitu. saya dah mintak dah..tak bagi pun !
Mummy : Ramai lagi orang lain yang mintak dulu dengan Allah..jadi Allah beri satu satu..kita punya belum lagi..bukan Allah tak bagi..
Kakak : Ok..saya nak ikut mummy sembahyang ya..nak doa banyak2
Mummy : Hmm..good anak mummy..jom ! (dalam hati..nsb baik dia bule terima jawapan mummy..huhu).

Sejak dari hari tu.. kalau ada masa terluang kakak selalu ikut mummy sembahyang.... Alhamdulillah. Terjumpa pulak dalam camera maksu nya..ntah bila la si Umie petik gambar kami tengah solat. Tq umie :)


Mummy jumpa doa yang boleh kita baca sama2 kakak..
Doa zuriat yang soleh dari Surah Ali-Imran ayat 38 :

هُنَالِكَ دَعَا زَكَرِيَّا رَبَّهُ قَالَ رَبِّ هَبْ لِي مِن لَّدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاء
Ketika itu Nabi Zakaria berdoa kepada Tuhannya, katanya: Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan.



Lalalala..seronok !

Alhamdulillahhh...

Teruja sangat rasanya bila dah dapat transferkan gambar2 dari HP ke lappy walllaaa hik hik..err terlebih sudahh. Bukan apa..rasa nak update blog tu membuak2..jiwa rasa geloraaaa (macam lagu Saloma tuu) ahaha..suka sungguh nih ! Banyak benda nak tulis..nak share..nak simpan dalam blog nih. Rasa gatal je jari jemari tu nak menaip..nak edit gambar ish macam2 lah.. Untuk permulaan nak cerita sikit pasal hari rajin tak menentu harini..

Bangun je tidur..my name change to English name..just call me Sue ! What menu shall i prepare for breakfast today for my family?..guess what..spaghetti taddaaaaaa...


Ahaksss..just because of the spaghetti..i did woke up early and prepare it for my little 'kakak'. She did enjoy it. Breakfast spaghetti punya pasal..terus speaking lintang pukang ahaha.. sekian !

Banyak lagi post menunggu untuk di publish ececehh...sila tungguuuu :)

Saturday, March 24, 2012

Gigi Biru

Sreeettt.....meleretkan jari ke hujung muka blog. Makkk aiiii...berhabuk, bersawang bagai. Labah2 pun dah siap bina kondo idaman..pastu berkampung siap huhu. Punya lah lama tak update blog ku huhu..

Bukan apa..nak update tapi frust betul bila gambar yg dalam HP xbuleh di bluetooth ke lappy tu yg buat mood ilang tuh. Taim snap gambar tu..banyak je yang dikarang dalam kepala. Tapi bila nak bluetooth tak buleh..terus ilang mood. Insya Allah..esok nak try p bawak ke kedai komputer tengok2 apa masalah cik lappy LENOVO yang abang sayang bagi ni ehehe :).

Semoga lepas ni senang nak ber'gigi biru' pastu nafsu untuk berblogging kembali lagi hik hik..

Wednesday, January 4, 2012

New Year 1 Jan 2012

As salam..
Selamat tahun baru kepada semua..sory entry baru nak write up kat blog. Dah key in masuk hp awai2 tapi xsempat nak transfer masuk blog hihi..too bz with all the paper-works. Al report dah settle alhamdulillah..dah sent pun. Harini baru dapat update blog ehehe...

Mini Diary 1-1-2012
It's not that easy to control our feeling right..especially when we get angry. Rasanya macam pernah dengar angry & stress management. Means that these kind of feelings need to be manage wisely or else boleh mengakibatkan sesuatu yang lain.

Banyak dah yang kita baca di dada akhbar bila seseorang itu gagal mengawal emosi. There's thousand cases out there...sangat scary kan...

Sometimes bila teringat kita sebagai ibu ni bila marahkan anak..hmmm for sure anak akan start protes. Menangis kuat memang number one laaa..jerit2 of coz sangat bingitkan telinga.. baling2 barang lagi kalau ada benda yang tak kena..hmmm sangat la menguji kesabaran tauu...

My experience la..si kakak kalau dah start ada benda yang tak kena...semua benda kat atas tu dia akan buat dengan jayanya. Kekadang tu bila mamy pujuk elok2 xmo pulak dia dengar kann. Tapi bila mumy dah buat high pitching baru nak bergerak. Sesekali dapat jugak la pelepap kat betis tu..kalau jerit mumy cubit mulut sikit aissshhh...

Tapi kan...bila lepas kita ternampak kesan kita pukul anak.. contohnya ada kesan merah kannn.. automatik..MENYESAL. There's the only word to describe..walaupun tujuan nak mengajar anak bukannya mendera huhu....


Its all about :
Love~Life~Happy~Heart~Tears~Feelings ~
& never end!

Bloggerz Blogwalking