Tuesday, April 26, 2016

Taktau Nak Masak Apa

Assalamualaikum..

Wallahhhh..kalau pagi2 dah terus blur ni memang dasyat..sampai xtau nak masak apa untuk lunch harini. Sebab sue selalu masak pagi2 siap2 semua sebelum pergi kerja..huwaaaa tensi mak.

Breakfast dah siap buat mee goreng basah sotong..slurppp. Tengahari jadi xleh fikir..addehhh tulonnnnnn!

Idea..idea..please come to mommy..please..!

Monday, April 25, 2016

Mencabar Diri

Assalamualaikum.. Harini 24/4/2016 ada BizFest 2016 di Grand River View Hotel. Kadang2 perlu juga join program macam ni untuk beri pendedahan dan anjakan dalam pemikiran kita towards own business.

Dengan tips2 yang sangat menarik dari Puan Nurul Huda dari Tyra Wholesales, Ms Samantha dari Lazada, Hairudin Omar dari AdeqSue dan yg paling vouge Dato Seri Vida dengan QuPutehnya..sangat melonjak2kan jiwa raga untuk terus meneruskan perniagaan sendiri dan berusaha selagi terdaya.

Panduan..cerita jatuh bangun dalam perniagaan..dan tips2 dari mereka yg tlh berjaya tu menyuntik semangat baru dalam diri supaya sentiasa bersedia dan bersemangat. Jangan tunggu orang lain..kita mulakan dulu. Set dalam kepala our BIG WHY? Kenapa kita perlu buat semua tu? Untuk siapa? Kenapa? Then buat perancangan..apa yg kita akan buat secara sistematik dan praktikal. Lagi satu...hubungan dengan Allah kena jaga. Jangan biarkan kolam jiwa kita kosong atau penuh dengan something negatif. Begitu juga hubungan dengan kedua ibu bapa.

Semoga apa panduan dan perkongsian dari mereka semua dapat aku fahami..dan diaplikasikan dalam urusan seharian..insya Allah. Semoga ruang2 kosong dan lohong juga dapat di isi bagi dapat hasil yang memuaskan..insya Allah.

Friday, April 22, 2016

Melepaskanmu..Goku

Assalamualaikum..
Terus terang cakap..tiap kali melepaskan binatang peliharaan untuk jualan terutamnya kambing..akan ada satu perasaan yang tak boleh digambarkan.

Perasaan tu ada..tak tau nak bagi nama apa. Satu perasaan yang halus..dihujung hati yg dalam..nak kata sedih mungkin iya jugak..tapi ada lagi gabungan rasa dalam tu yang tak boleh dinilai dengan kata2. Sebab tu abah memang akan 'hilang' tiap kali adanya proses jual-beli..takda kat rumah..pergi kedai..pergi pasar..ada je lah kerja dia huhu...

Anak mu ni abah pandai menipu..pandai menipu perasaan sendiri. Cuba bertabah walau hakikatnya tidak..cuba keraskan hati walau hakikatnya luluh..cuba berlagak tenang walau hati di dalam bagai gendang dipalu dum dam..dum dam... Serius..memang menipu! Memang sedih wey..

Moga 'goku' hidup gembira bersama tuan baru..kalau dipilih untuk akikah pun beroleh barakah..alhamdulillah. Terima kasih Goku..mamy love u!

Thursday, April 21, 2016

Cuaca Panas..Ruam Panas

Assalamualaikum..
Cuaca nowdays sangat lah panas..siang bawak ke malam subhanallah. Siang berpeluh..malam pun lagi lah sama.. Lepas solat maghrib & isyak je terus masuk bilik..on aircond. Nak layan tv kat luar pun jadi malas. Masuk bilik..dah jumpa bantal..hmm babai lah..confirm zzzzzz..

Dua malam lepas, kakak naik bintik2 mcm ruam..whole body tu. Terbeliak biji mata mamy tengok. Terus ajak dia g mandi lagi sekali..then letak calomine lotion. Dah..mamy langsung tak leh tido terus malam tu..sbb xsedap hati. Esoknya ingat nak bawak dia g klinik..so xpayah g sekolah tapi dia xmo. Ok set..janji lepas sekolah pukul 5ptg..nak xnak kena pergi jugak...badan dah menggerutu. Anak pompuan weyyy..kalau berparut sana sini..gattai sana sini..jatuh saham hehe..

Petang tak petang lah..lepas maghrib baru nak pi cari doktor ngeh ngeh..lembab betul mamy.

Alhamdulillah..nasib baik xda apa2. Memang sebab faktor cuaca sebab terlalu panas..so badan dia berpeluh dan lembab. Nothing serious sebab xda demam dan sebagainya kalau nak kata campak. Tengahari xboleh balik mandi bagai..cuma tukar baju ja dari 6pagi sampai 5petang. Lagi2 kalau ada Pendidikan Jasmani pagi tu..memang simpan peluh sampai pukul 5ptg la jawabnya. RM36 dapat sabun berubat..ubat makan gatal..krim sapu..alhamdulillah. Insya Allah..semoga Allah permudahkan..amin.

Wednesday, April 13, 2016

Dunia Semata

Assalamualaikum..

Minggu yang memenatkan pastinya..huru hara dan ditambah dengan emosi yang tak stabil..jerawat pun mengintai..muka pun kusam..haii macam2.. This week macam2 kejadian..personal matter..office matter..kelas yang bertukar jadual..satu lagi masalah baru timbul is drama korea ahaha..peace!

Reason last memang tak bole blah..ahaha. Untuk release tension..sesaja..bukan selalu. Kapten Yu Sijin tetap menjadi pujaan hatiku ecececehh. Kalau adikku terbaca ni..muntah hijau dia. Kakak takpa..dia geng ngan mamy..teman tengok Descendant Of The Sun..tengkiuu kakak layan mamy mu yang sengal ngee

See..see..sambil buat kerja pun jadii ahaha..xleh concentrate kih kih

Audit dari pihak SKMM dan TM untuk projek Kampung Wifi..so far so good. Semua dah lulus..alhamdulillah. Sampai ke petang encik-encik berkampung di sini..berpanas tadi semestinya. Tak sempat nak babai..tadi depa dah abis, kita dok kalut ada kelas. Terima kasih encik-encik TM..SKMM dan MSD..best team ever..hehe.

Bismillahirrahmanirrahim..nak masuk tido. Moga mimpi2 indah.. Sekian..kisah dunia semata malam ni..peace.

Monday, April 11, 2016

Sama Tapi Tak Serupa

Assalamualaikum..

Sesungguhnya..bila tonton episod cerita ni..teringat pada 'dia'..

Dahulunya...dia seorang pelindung..setiap kali ada masalah, dialah tempat mengadu. Dia akan muncul memberi cahaya..dimana saja saat aku terhenti tersadung langkah. Dia sangat penyayang..setiap bait kata2 yg penuh kasih sayang, setiap perbuatannya menunjukkan kasih sayang. Dia tidak pernah mengalah..setiap tindak tanduknya berasaskan akal dan perasaan yang belas dan jelas. Dia sentiasa kemas dan bersedia..berani. Setiap apa tingkahnya, berasaskan akal yang waras dan kesempurnaan seorang lelaki untuk aku. Menanti jawapan aku tanpa jemu..mendengar keluhan aku dengan sabar..melayan kerenahku dengan matang..itu lah dia..

Cuma...
Kini jasadnya seakan hilang.. Yang tinggal cuma bayang-bayang. Sentiasa ada di belakangku mungkin tanpa sedar.

Apa keadaannya..bagaimana kehidupannya..hilang tapi ada. Ada dihati tapi tidak dimata. Ada dijiwa mungkin semakin melupa.. Kerana aku masih mahu hidup.. Berjalan merentasi masa..walau tanpa rasa cinta nyata. Mata berkaca usah kau teka mengapa..kerana aku juga punya jiwa. Ingin bercinta dan dicinta dia.

Apa yang aku tahu..dia bukan dia yang dulu.. Dia yang..semakin menjauh dari aku. Dia yang cuba menghilang dari radar hatiku. Itu lah dia..


#Descendantsofthesun
#captainyusijin
#bigboss
#koreanlovedrama

Sunday, April 10, 2016

Descendants Of The Sun..terjebak!

First time tertengok cerita ni..terus jatuh hati dengan plot dan jalan cerita yg sangat interesting..sweet..pada masa yg sama sangat menyentuh hati. Tak pernah pulak follow cerita korea..tapi kalini minta maaf. Makcik terjebak dengan kapten dan doktor lawa nih..!

ok bye..kih kih

Wednesday, April 6, 2016

Rindu

Disudut hati nan dalam
Ada rindu yang tersarang
Entah untuk apa
Entah untuk siapa
Entah bila akan terpadam rindu itu

Suesephia; 6/4/2016; 6.45ptg

Friday, April 1, 2016

Kasih Sayang

Assalamualaikum..

Teringat pulak waktu melepaskan anak-anak bulu..err anak-anak kambing di kandang kepada pembeli. Sayu je rasa hati..serius! Walaupun kadang-kadang geram dengan kenakalan depa kat kandang..gaduh sana-sini tapi bila lepaskan macam ni..nampak pulak depa pergi huhu...sedih!

Semoga depa boleh dapat hidup yang lebih baik bersama owner baru..insya Allah. Sampai sini saja tanngungjawab mamy! bye..


Kelas BLOG

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..harini masih bersama anak-anak dalam kelas pertama Blog weehaaa! Sangat hapeningnya dengan riuh rendah anak-anak tanya itu ini. Suka..best..gembira..syiok dapat mengajar. Jom layan gambar kelas hehe

Semoga pembelajaran harini dapat dimanfaatkan oleh semua anak-anak sama ada untuk tujuan menulis dalam personal blog mahupun blog perniagaan. Amin..


Its all about :
Love~Life~Happy~Heart~Tears~Feelings ~
& never end!

Bloggerz Blogwalking